free palestine

FREE PALESTINE

Friday, October 2, 2009

..HIDAYAH..hadiah? @ kompas?

it's start with..Bismillahirrahmanirrahim..


mengumpamakan hidayah seperti hadiah sangat indah kan..sume manusia pasti gembira apabila terima ape2 hadiah walau dpd yg xdikenali..
namun hadiah dpd Allah lagilah tersangat istimewa..kata orang "hidayah umpama kompas kehidupan"..camner pulak ye...
jika diteliti konsep menganugerahi atau menghadiahi pasti disebabkan oleh sesuatu sebab yang rasional samada atas nama usaha,kasihsayang,penghargaan dan seumpamanya..maka keseinambungan antara dua konsep ni=hidayah yg merupakan hadiah Allah,selaku kompas(petunjuk) dalam hidup..very simple!!
tapi milik sape hidayah ni???

mari teliti Firman Allah,Surah al-ankabut(69:29);
"dan mereka yang bersungguh-sungguh mendapatkan kami (Allah) nescaya kami berikan petunjuk kepada mereka akan jalan-jalan kami"...muga peroleh nusrah-Nya...amin..

NO PAIN NO GAIN!!
setelah berusaha kemanisan dirasa..janji Allah pada insan yg sudi untuk bermujahadah dalam memperoleh hidayah nye..macam anugerah DEKAN...mane2 siswazah yg sungguh2 utk capai pointer yg melepasi tahap tertentu,normally 3.5 keatas boleh dpt DEKAN kan..jadi,logik tak?? sape2 yg sanggup bermujahadah(sungguh2) utk dapat hidayah Allah pasti akan dapat..Allah xkan sia2 kan usaha hambanya..

pabila disentuh soal hidayah mesti akan terbayang soal2 agama sahaja..nanti dulu..check it out:


1.Hidayah Tabii
hidayah semulajadi,macam tangisan,proses pernafasan,dll..macam ilham semulajadi berdasarkan situasi..
sunnatullah kurniaan Allah kepada sume makhluk,bukan istimewa sekadar 'basic instinct'


2.Hidayah Hawasi
hidayah pancaindera..mata untuk melihat,hidung untuk menghidu,telinga untuk mendengar,lidah untuk merasa,tangan untuk merasa..ade tambahan?? mungkin..the sixth sense..sumenye kurniaan Allah jua kan..


3.Hidayah Akal
hanya milik manusia..tidak pada haiwan atau tumbuhan..akal untuk menganalisa,mengasah daya kreativiti,inovasi dan potensi diri bahkan untuk alam sejagat..100billion sel nueron (sel saraf) yang beroperasi dalam akal berupaya mengatasi kecanggihan komputer..yg pasti ianya jua ciptaan Allah..


4.Hidayah Agama(Islam)
bagi none-muslim jua atas pilihan Allah buat yg mencari kebenaran islam..4billion manusia didunia hanya 1 daripada 3 orang yg beragama islam..sangat bersyukur pada yg dilahirkan islam..milik Allah jualah hidayah ini..


5.Hidayah Taufik
bukan sume muslim peroleh hidayah..malah ada yg dengan bangganye tidak pernah memohon hidayahNya..mungkin terlupa kot..ini peringkat hidayah tertinggi,bakal peroleh apabila benar2 tindakan kita diredhaiNya..masakan kompas yg baru diperoleh boleh digunakan tanpa tahu cara menggunakannya..jadi kenalah terima kasih awal2 pada pemberinya dulu..baru berkat..


oleh yang berikut hidayah adalah hadiah yg mana kegunaannya sebagai kompas menyelusuri kembara mujahadah dunia ini...


"PAY NOW,PLAY LATER"..


wassalam..-kumencariyghakiki-2okt2009-

No comments:

Post a Comment