free palestine

FREE PALESTINE

Monday, June 25, 2012

Islam manang gadang di Mesir

Assalamualaikum.Warahmatullah.Wabarakatuh.


Hai semua.Salam Syaaban. Ramadhan xlama lagi akan menjelma.cant wait!!
Berita terkini mesir.kemenangan calon Ikhwan Muslimin Dr Mohammad Mursi.Tahniah buat mesir dan seluruh pejuang revolusi, serta sekalian yg mendoakan kemenangan ini.


Kemenangan ini saya kira sebagai hadiah istimewa buat Almarhum pelopor gerakan Ikhwan Muslimin Haraki,As-Syahid Imam  Hassan Al-Banna,pasti beliau tersenyum bahgia dialam sana.


Juga sebagai kesedaran pentingnya memilih individu muslim yg jelas akidah dan metod nya utk memimpin ummah. Ummah dah xlarat menghadap pimpinan yg pengamal rasuah, mengamalkan budaya feudalisme dan terusan jadi hamba Israel. 


Hakikatnya, sistem demokrasi bukanlah cara Islam,sbb cara Islam dengan syura. Syura pon hanya betul-betul pernah terlaksana setakat zaman Khulafa Ar-Rasyidin sahaja,zaman-zaman seterusnya Umawi,Abbasi, Ustmaniy, Fatimiy,dan lain-lain mengamalkan monarki atau pewarisan takhta. 


Adapun,prinsip perubahan yg diketengahkan oleh Ikhwan Muslimin "Assolah qabla Al-Islah".berubah sebelum mengubah, teramat perlu untuk diteliti dan dikaji,lihat sahaja Konstatinople yg ditawan Sultan Muhammad 2 hanya berjaya setelah 700 tahun selepas baginda Nabi mensabdakan hadis berkaitan pembukaannya, setelah beliau meneliti hadis baginda nabi, beliau melaksanakan proses pembersihan dari peringkat bawahan hingga atasan sebelum membina tembok Rumella Hissary,sebelum melayar armada menerobos tembok keangkuhan Kaisar Rom.


Ironinya.selagi mana Mesir terikat dengan perjanjian Camp David dengan Israel, selagi itu kuasa mutlak bukan milik penguasa Mesir, walau tara mana sekali pun slogan Islam yang dicanangkan dan dijanjikan. Mesir antara 3 negara Islam yang menjalinkan hubungan dengan Israel iaitu; Mesir,Jordan dan Mauritania.


Ketundukan mereka terhadap kuasa gila dunia ini benar-benar menyeksakan rakyat lagi-lagi soal pertumbuhan ekonomi mereka. Keluhan pakcik kedai jahit belakang arma ni." aku kerja pegawai 25tahun,tapi gaji aku hanya setakat le870 je.siap tunjuk slip gaji lagi'.barang2 sume diimport,made in china,malysia,japan,orang2 kami hanya reti muzaharat angkat batu shj." ha3.kelakar juga.Kualiti gandum,buah-buahan,sayur-sayuran,material kain kat Mesir ni memang terbaik, kalau diperdagangkan secara meluas di pasaran global memang kaya raya sekalian rakyat Mesir. 


Namun apakan daya keredhaan penguasa mereka terhadap telunjuk Israel lebih diutamakan,ternyata benar seperti yg difirmankan Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 120.maksudnya; orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan redha(senang hati) kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Mafhum mukhalafah nya disini, apabila ikut cakap mereka, perjanjian perdamaian mereka,jadi maka kalian tidak akan diganggu gugat oleh mereka.Asalkan jangan laksanakan Hududullah. Huruf 'hatta' yg terkandung dalam ayat tersebut membawa maksud, sehingga yang akan membawa kepada sesuatu pada pengakhiran sesuatu perkara, kira endlast yahudi akan berusaha sedaya utk kita tunduk pd mereka lah.


Realitinya,mesir bukan negara Islam walaupun secara dominasi nya,majoriti penduduk menganuti Islam. Jika negara Islam adalah negara yang mengamalkan undang-undang mengikut syariat Islam,Hudud.Qisas,Ta'zir. Mampu atau tidak Hududullah dilaksanakan.Wallahualam.Sebab lagipun Dr.Mursi mengumumkan kabinet baru campuran antara Islam dan Kristian. Jangan dilupakan kelompok kristian Ortodoks (kuno) ni mereka lebih awal bertapak di ArdhilKinanah ni,sbb dari zaman selepas Nabi Isa Alaihissalam lagi mereka dah mula wujud dan sangat berpegang pada ajaran Kristian Ortodoks.


Jadi kemenangan ini dikira sebagai permulaan kepada kemenangan besar Islam, sbb kalo Islam dah menang kira zaman nubuwwah akan kembali, waktu tu Imam Mahdi yang akan tadbir dunia,sebelum tu akan ada proses Islah dulu. Kira mudah-mudahan situasi ini sebagai pencetus kepada siri kemenangan parti Islam di negara-negara ummat Islam selepas ini. Yakin pada Islam tu kena tebal walaupun nampak macam mustahil.
Fuhh.seraaaaam.. dunia makin tenat,akhir zaman dah ni,amal xcukup lagi, adakah ada tempat kita dlm kalangan yang akan mendapat naungan Allah diakhirat nanti?? agak-agak dapat merasa tak seteguk dua air dari telaga Kautsar. Tepuk dahi,tanya hati apa bekalan diri. Ya Allah kurniakanlah aku pembimbing kearah baitulmuslim sejati. tetibe.hahaha.


okay kawan-kawan.woah.ni bukan pemerhati politik tau,boleh je nak bidas tulisan ini.sekadar contengan dari hamba yang pacal lagi hina ini.


Pssst: Ramadhan makin hampir,jom doa banyak-banyak moga kita dapat sinaran LailatulQadr. Amiin.No comments:

Post a Comment